Μπακλαβάς με ρύζι
Η αλήθεια είναι ότι εγώ ήθελα να φτιάξω τη ρυζόπιτα της θείας μου, αλλά στη συνταγή που μου έδωσε δεν έγραφε ποσότητες των ξηρών καρπών και εγώ έβαλα μάλλον πολλές για ρυζόπιτα… Οπότε με τη μαμά μου συμφωνήσαμε να τον πούμε μπακλαβά με ρύζι!
Όπως θα δείτε καλό θα ήταν εγώ να είχα ψιλοκόψει λίγο καλύτερα τους ξηρούς καρπούς, γιατί ήταν αρκετά χοντροκομμένοι και δεν ήταν εύκολο στο φαγητό του το γλυκό.
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
1 |
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μας |
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι περίπου 5-7 λεπτά . Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. |
|
2 |
Ετοιμάζουμε το ρύζι μας |
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό μαζί με το λίγο αλάτι και μόλις ξεκινήσει το νερό να βράζει χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι . Αφήνουμε το ρύζι να βράσει , προσέχοντας να βράσει αλλά να μείνει ελάχιστο από το νερό του. Θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά ή λίγο λιγότερο. Απομακρύνουμε από την εστία. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
|
|
3 |
Ετοιμάζουμε το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς |
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπού που έχουμε ψιλοκόψει (ΟΧΙ όμως εντελώς να γίνουν σκόνη !!!) με τη ζάχαρη και την κανέλα. Αφήνουμε στην άκρη. |
|
4 |
Ετοιμάζουμε το ταψί μας |
Παίρνουμε το ταψί μας και βουτυρώνουμε καλά τη βάση του. Στρώνουμε ένα φύλλο. Λαδώνουμε και στρώνουμε άλλο ένα. Ξαναλαδώνουμε και βάζουμε άλλο ένα , όλα σουρωτά, ίσα με το ταψί μας. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το ρύζι μας επάνω στο φύλλο , ραντιστά… Βάζουμε 1-2 φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τους μισούς ξηρούς καρπούς. Ξανά μετά φύλλα και το υπόλοιπο ρύζι. Ξανά φύλλα λαδωμένα και τέλος τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε με 2-3 φύλλα λαδώνοντας και βάζοντας και λίγο βουτυράκι ανάμεσα στα φύλλα. Χαράζουμε το γλυκό μας σε κομμάτια. |
|
5 |
Ψήνουμε |
Ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. |
|
6 |
Σιροπιάζουμε |
Αμέσως μόλις βγει από το φούρνο σιροπιάζουμε το γλυκό μας με τη βοήθεια μιας κουτάλας προσεκτικά. Αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι το γλυκό μας. |