Λάχανο λεμονάτο στην κατσαρόλα με τραχανά ξινό
Το χειμώνα αγαπάω πολύ να μαγειρεύω το λάχανο και νομίζω ότι είναι και αρκετά θρεπτικό για τον οργανισμό μας. Είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορείς να του προσθέσεις ένα σωρό υλικά και κάθε φορά να έχεις ένα άλλο φαγητό.
Αυτή τη φορά ήθελα να το μαγειρέψω με ρύζι και αλλά τελικά άλλαξα γνώμη…
Αν νηστεύετε αντί για τραχανά ξινό επιλέξτε ρύζι νυχάκι και μην προσθέσετε στο τέλος το βούτυρο αλλά λίγο ελαιόλαδο που θα έχετε αφήσει στο ψυγείο για να είναι κρύο.
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
1 |
Ετοιμάζουμε το λάχανο |
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα, το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι του. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια για να βράσει εύκολα (αν το χοντροκόψουμε μετά το βράσιμο θα κρατάει λίγο, αν μας αρέσει έτσι το χοντροκόβουμε) . Χοντροκόβουμε και το κρεμμύδι. |
|
2 |
Ετοιμάζουμε το φαγητό μας |
Σε μια απλωτή και αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι αρχικά μέχρι να γυαλίσει ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά στην κατσαρόλα το λάχανο σε δόσεις για να είναι πιο εύκολο να το μαραίνουμε ανακατεύοντας συχνά. Όταν ρίξουμε όλη την ποσότητα που έχουμε από το λάχανο αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε το ξύσμα, τον κύβο μυρωδικών και το σέλινο. Προσθέτουμε το 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε στο 4 την εστία μας (με μέγιστο το 9) και αφήνουμε να βράσει με το καπάκι για περίπου 25 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά και το μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε να βράσει πάλι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να βράσει ο τραχανάς (ελέγχουμε αν έβρασε). Ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια (ανάλογα πόσο λεμονάτο θέλουμε το φαγητό μας ) και στο τέλος το δένουμε με λίγο βούτυρο αγελάδας. Αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη και σερβίρουμε μα φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο. |