Ίσως να σας έχω πει ότι ο γιος μου δεν αγαπά καθόλου τη μπεσαμέλ που έχουν κάποια κλασικά φαγητά.

Είναι και η εποχή της κολοκύθας, οπότε σκέφτηκα να απολαύσουμε ένα πειραγμένο , ας πούμε , μουσακά και αντί για μπεσαμέλ να ετοιμάσω ένα πουρέ κολοκύθας. Έβαλα και πατάτες βέβαια στον πουρέ γιατί νομίζω θα γλύκιζε πολύ το φαγητό από την κολοκύθα και δεν θα μας άρεσε. Η κοπανιστή Τήνου κάνει νομίζω τη διαφορά μέσα στον πουρέ!

Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…

Mousakas-diaforetikos-poure-kolokythas-5

Διαδικασία
1

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά

Σε μια απλωτή κατσαρόλα σοτάρουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο μέχρι να τελειώσει το νερό του και να αρχίσει να σοτάρεται.

Ρίχνουμε μετά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρεται για 1 λεπτό .

Ρίχνουμε τον πελτέ και σχεδόν αμέσως σβήνουμε με το κρασί . Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το πετιμέζι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει ο κιμάς ρίχνουμε τα αυγά και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στην άκρη.

2

Ετοιμάζουμε τον πουρέ κολοκύθας

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την καθαρισμένη κόκκινη κολοκύθα που κόβουμε σε κομμάτια μαζί με τις πατάτες που επίσης κόβουμε. Βράζουμε στο νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζουμε όσο νερό έχουν και λιώνουμε με το εξάρτημα που φτιάχνουμε κλασικά τον πουρέ.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τον πουρέ και ετοιμάζουμε ένα μείγμα ομοιογενές. Αφήνουμε ένα τμήμα από το μείγμα στο ψυγείο μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής για να κάνουμε, αν θέλουμε φυσικά, σχέδια στην επιφάνεια του φαγητού μας.

Mousakas-diaforetikos-poure-kolokythas-4

3

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το μεγαλύτερο τμήμα της φλούδας τους.

Κόβουμε σε φέτες και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να μην απορροφήσουν λάδι.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί στην άκρη.

4

Ετοιμάζουμε το φαγητό μας

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή ένα πυρέξ αν θέλουμε με διαστάσεις 25Χ35 εκατοστά. Ρίχνουμε από πάνω από το βούτυρο φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά του φαγητού μας.

Στρώνουμε μια παχιά στρώση με μελιτζάνες κάτω.

Από πάνω απλώνουμε όλο τον κιμά.

Από πάνω απλώνουμε τον πουρέ και επιπρόσθετα κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια με αυτό τον πουρέ που έχουμε στο ψυγείο.

Ρίχνουμε λίγο πιπέρι στην επιφάνεια και αν θέλουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα.

Mousakas-diaforetikos-poure-kolokythas-3

5

Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα.

Διαβάστε περισσότερα
Facebook YouTube Instagram
error: